Beschrijving

Intro
Ben jij een echte waterrat? Zoek niet verder! De Els is de perfecte match voor jou. Deze boom is dol op water. Het hout van de Els wordt namelijk sterker wanneer het groeit in met water verzadigde grond. Handig in een land als Nederland natuurlijk. Wist je dat om die reden een groot deel van Venetie is gebouwd op Elspalen?

Komt voor in
De Europese Els is inheems in Centraal-Europa, Zuidwest-Azie en Noord-Afrika.

Hoogte & Leeftijd
De Els kan een maximum leeftijd van 120 jaar bereiken en hoogtes van wel 30 meter.

Vruchten & Bloemen
Hun knoppen kunnen wel 6 milimeter lang zijn en wanneer ze ontkiemen verdubbelen ze zelfs in lengte. Tussen april en mei heeft de Els voor zeker 4 weken bloemen. Deze boom is net als de Haagbeuk eenhuizig. Dit betekent dat de mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde boom groeien. De bloemen worden bestoven door de wind, energiezuinig dus!

Wist je dat
“De Els is beste vrienden met de bacterien Frankia alni. Deze Bacterie vormt knobbeltjes op de wortels van de boom en absorbeert stikstof uit de lucht en zet het om in voeding voor de boom. In ruil daarvoor krijgt de bacterie koolstof geproduceert door de boom door fotosynthese. Deze ruilhandel verbeterd de vruchtbaarheid van de grond en maakt deze bacterie en boom echte pioniers!

Heb je een pollenallergie? Stuifmeel van de Els is, samen met dat van Berken en de Hazelaar, een van de belangrijkste bronnen van allergie voor boomstuifmeel. In Midden-Europa zijn deze boompollen de tweede meest voorkomende oorzaak van allergische reacties, na graspollen. Gezondheid!”